Antalya 1982 yılına kadar doğal güzelliği ile öne çıkan, turizm hamlesinin yeni yeni başladığı sakin bir Akdeniz kentiydi. 1982'de Akdeniz Üniversitesinin kurulmasıyla genç, idealist öğretim üyeleri ve öğrencilerin kente gelmesiyle şehrin kültürel gelişimi büyük bir ivme kazandı. Şubenin Kurucu Başkanı, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi merhum Sevim Kocaçıtak TÜKD Antalya Şubesini kurma fikrini ilk olarak üniversitede aynı odayı paylaşmakta olduğu, kurucu üyelerimizden Narin Ünal ile paylaştı ve ondan aldığı destekle, çoğu Soroptimist Kulüp üyesi idealist arkadaşlarıyla bir araya gelerek 28 Ocak 1988 tarihinde TÜKD Antalya Şubesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Çok sosyal bir kişiliği olan Sevim Kocaçıtak ve diğer kurucu üyelerin çabalarıyla derneğe kısa sürede çok sayıda üye kaydedildi. İlk toplantılar merhum Dr. Günseli Akaydın'ın muayenehanesinde yapıldı, 1991'de dernek üyesi Gürcü Arın'ın şubemize tahsis ettiği Güllük Caddesindeki bir dairede çalışmalara devam edildi.

O yıllarda Antalya'nın kültürel kurumları ve olanakları henüz yeterli değildi. Dernek yoğun bir şekilde düzenlediği konser, tiyatro, kermes gibi sosyal faaliyetlerle güçlendi, çok sayıda öğrenciye burs verildi. Sosyal faaliyetlerden elde edilen gelirlerle 1994'de Güllük Caddesi Eser Apartmanı'ndaki ilk dernek ofisi satın alındı, 2000 yılında da şu anda faaliyette bulunulan Derya Caddesi Anafartalar İş Merkezi'ndeki ofis satın alınarak oraya taşınıldı.

1994 yılında alınan yönetim kurulu kararına istinaden Antalya Şubemiz her yıl alanında başarılı çalışmaları olan önder nitelikte kadınlara Yılın Kadını Ödülü vermektedir. O tarihten bu yana Antalya'ya ve topluma faydalı, emeği geçmiş, maddi manevi iz bırakmış toplam 26 değerli Türk kadınına bu ödül anlamlı bir tören düzenlenerek takdim edilmiş ve bu başarılı isimler topluma tanıtılmıştır.

Derneğimizin önemli bir kazanımı olan, değerli üyelerimiz Gürcü Arın ve Sema Berberoğlu'nun tahsis ettiği binalarda faaliyete geçen Güray Arın Eğitim ve Kültür Merkezi ve Oktay Berberoğlu Eğitim ve Kültür Merkezinde 2009 yılından itibaren, Perizat Berberoğlu Eğitim ve Kültür Merkezinde 2013 yılından itibaren Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği halinde kadınlar için çeşitli kurslar düzenlenmekte, sağlıkçı ve hukukçu üyelerimiz tarafından kişisel gelişim seminerleri yapılmaktadır. Bu merkezlerde şimdiye kadar düzenlenen yüzlerce seminerde kadın katılımcılara çok yararlı bilgiler aktarılmıştır.

Şubemizin kuruluşundan itibaren Ahatlı Projesi, Kadın İmdat Projesi gibi kadının insan haklarını iyileştirmeyi hedef alan projelerden, son yıllarda kız çocuklarının erken evlendirilmesi ve erken okul terkini önlemeye yönelik Veli Güçlendirme ve Öğrenci Koçluğu Projesi ile Ailemle Güçlüyüm Projesine, en son 2024 yılında başlattığı, gönüllü bursiyerleri ile birlikte gerçekleştirdiği Yurduma Işık Ol Projesine kadar önemli kapsama sahip onlarca proje gerçekleştirilmiş, ayrıca, konusunun uzmanı, başarılı çalışmaları ile ön plana çıkmış önemli konuşmacıların üyeler ve davetlilerle buluşturulduğu yüzlerce panel, konferans ve sempozyum düzenlenmiştir. Son yıllarda gerçekleştirilen önemli projeler arasında Döşemealtı Kadın Çiftçi Akademisi Projesi, Antalya'da Eşitlikçi Medya Dili Projesi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Resim ve Kompozisyon Yarışması, Osmanlı'dan Günümüze Feminist Türk Kadın Yazarlar Okuma Grubu Projesi, Antalya Kadın Yoksulluğu Çalıştayı ve en son 2024 yılının tümüne yayılan etkinliklerle tamamlanacak olan Çocuk Hakları ve Refahı Projesi sayılabilir.

Kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi, eğitilmesi, mesleki beceriler kazandırılması, ailelerin iletişiminin güçlendirilmesi, kadın haklarının savunulmasına yönelik tüm bu çalışmaların yanısıra, derneğimizin sosyal komiteleri ve gezi komiteleri tarafından üyelerimize ve dernek dostlarımıza yönelik yüzlerce yurtiçi ve yurtdışı gezi, sergi, konser, tiyatro, vb. kültürel etkinlik düzenlenmiş, üyelerimizin sanat ve kültür ürünlerini paylaşmaları sağlanmıştır.

Antalya'nın sivil toplum hayatına çok önemli katkılar sunan derneğimize nice başarılı yıllar diliyoruz.