Antalya'da 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde ATSO Konferans Salonu'nda düzenlenen Çocuk Hakları ve Refahı Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi dün ANTÇEV'de paylaşıldı. Raporda en az 5 milyon çocuğun okulda sağlıklı beslenemediği ve aç kaldığı kaydedildi

Antalya'da 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü özel gündemiyle Akdeniz Üniversitesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ortak organizasyonu ve TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde düzenlenen Çocuk Hakları ve Refahı Çalıştayı'nın Sonuç Bildirgesi'ni paylaşmak amacıyla dün Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı'nda (ANTÇEV) basın toplantısı düzenlendi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, okullarda yaşanan akran zorbalığının önüne geçilebilmesi için Ankara merkezli kurulan Akran Arabuluculucuk Derneği'nin Antalya'da pilot okullarda çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti.

7 MİLYON ÇOCUK YOKSUL

Çalıştayda çocuk hakları ve çocuk refahı ile ilgili kritik konu başlıklarında oluşturulan 14 yuvarlak masada 46 akademisyen, 67 kamu kurumu temsilcisi, 53 STK temsilcisi, 10 lise öğrencisi toplam 175 kişi yer aldı. TÜKD Şube Başkanı Fulya Sarvan, ¨Maalesef ülkemizde geçmişe kıyasla daha da artarak ilerleyen çocukları tehdit eden çok sayıda tehlike var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarıyla konuşacak olursak ülkemizde şu an 7 milyon yoksul çocuk var. En az 5 milyon çocuk ise okulda sağlıklı beslenemiyor ve aç kalıyor. Çocuklar birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Masalarımızda bu konular da konuşuluyor. Çocuk yoksulluğuyla mücadele, çocuk işçiliğiyle mücadele, çocukların beslenme sorunları, çocuk ihmal ve istismarı ile mücadele, çocukların madde bağımlılığı ile mücadele, çocukların dijital bağımlılığı ile mücadele, çocukların eğitim sorunları ile mücadele, çocuk ve ergenlerde intiharı önleme, çocuk hakları mevzuatı ile ilgili sorunlar, özel gereksinimli çocukların sorunları, tutuklu ve hükümlü çocukların sorunları, koruma altındaki çocukların sorunları, akran zorbalığı ile mücadele ve liselilerin sorunları konuşuldu. Bu çerçevede çözüm önerileri üzerine durduk¨ dedi. Fulya Sarvan, okullarda yaşanan akran zorbalığının önüne geçilebilmesi için Ankara merkezli kurulan ‘Akran Arabulucu Derneği'nin Antalya'da pilot okullarda çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti.

KADIN İSTİHDAM EDİLMELİ

Çocuk işçi sorununa yönelik konuşan TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, ¨Ailenin en nemli bireyi olan çocuğun refahının sağlanması, aile ve kadının refahından geçer. Çocuk işçiliğinin temel sorunu ekonomik gelir düzeyinin düşük olmasından kaynaklı. Düşük ekonomide ise çocuk yoksulluğu miras olarak alıyor. Çocuklar da bu durumda iş hayatına girmek zorunda kalıyor ama yetişkinlerle aynı şartlarda ve maddi imkanlarla çalıştırılmıyor¨ dedi. Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehtap Türkay, ¨2013-2023 yılları arasında 671 bin çocuk işçi hayatını kaybetti. 2024'ün ilk 4 ayında ise 24 çocuk içi yaşamını yitirdi. Ortada ucuz iş gücü olarak görülen çocuklar KOBİ'ler için cazip görünüyor. Son 10 yılda okul başarısı düşük olan çocuklar çalışmaya yönlendiriliyor¨ diyerek tehlikeyi işaret etti.

ÖĞRENCİLERE ÖNEM VERİLİRSE ÜLKE KAZANIR

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev alan Prof. Dr. Memduh Sami Taner, kariyer noktasında seçim sürecinde olan lise öğrencileri yönelik konuştu. Taner, ¨Kariyer seçimi konusunda seçim sürecinde olan lise öğrencilere önem verilirse ülke kazanır¨ dedi.

Kaynak: Akdeniz Gerçek