12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü özel gündemiyle Akdeniz Üniversitesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ortak organizasyonu ve ATSO TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde ATSO Konferans Salonunda düzenlenen Çocuk Hakları ve Çocuk Refahı Çalıştayında çocukları tehdit eden kritik meseleler 14 çalışma masasında ele alınarak, sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri üretildi. Çocuk Hakları ve Refahı Çalıştayı Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi öncülüğünde başlatılan ve 2024 yılına yayılan etkinliklerle sürdürülecek olan “Çocuk Hakları ve Refahı İçin Elele Projesi”nin ikinci önemli etkinliği olduğu ifade edildi.

Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Figen Bostancı, Doç. Dr. Mehtap Türkay konuşma gerçekleştirdi.

Her konu başlığı ile ilgili uzmanların bir araya getirilmesi için toplam 175 katılımcı davet edildi. Nisan ayında gerçekleştirilen sempozyumda çerçevesi oluşturulan, birinci derecede ülkemizdeki çocuk hakları ve refahı ile ilişkili olup farklı konu başlıkları ele alınarak ve yoğun bir çalışma ile 14 farklı rapor üretildi. Raporlar ve raporlara ait özet bilgi dokümanları, Haziran ayı sonu itibariyle ilgili kurum ve kuruluşlara iletilecek, muhatapların raporlarda tespit edilen sorunları ivedilikle ele almaları ve yine rapor içeriğindeki sorunlar için deklare edilerek çözümler ışığında harekete geçilmesi istenecektir. Çalıştay sonuçlarını kamuoyuna açıklanırken, muhatapların oldukça sıcak gündemi olan sorunlara yönelik, eş zamanlı acil eylem planları üretmeleri ve gereğinin yerine getirmeleri talep edildi.

Çalıştay raporu Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı'nda Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, tarafından paylaşıldı. Prof. Dr. Fulya Sarvan, “Çocuklarımızın çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya olduğunu gördük. Türkiye İstatistik Kurumu, Gelir, Yaşam, Tüketim ve Yoksulluk Portalında yer alan yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerinden elde edilen verilerin ışığında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 yılı sonu itibarıyla, Türkiye nüfusunun yüzde 21,4'ünün yani 22,2 milyonun 0-17 yaş aralığındaki çocuklardan oluştuğu, söz konusu çocuk nüfusunun ise yüzde 51,3'ünü erkek, yüzde 48,7'sini kız çocuklarının meydana getirdiği söylenebilir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013-2023 yılları arasındaki verileri ışığında eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 60'ı yoksulluk sınırı kabul edilerek hesaplanan yoksulluk ölçüm yöntemine göre 2023 yılında Türkiye'deki çocuk nüfusunun yüzde 31,3'üne karşılık gelen 7 milyon çocuğun yoksul olduğu görülmektedir” dedi.

Kaynak: Antalya Hürses