Antalya Okul Yemeği Koalisyonu: Ücretsiz okul yemeği ve içme suyu hayata geçirilsin-VİDEO
Geri

PİRHA-Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, Antalya Okul Yemeği Koalisyonu ile birlikte, ücretsiz okul yemeğinin ve içme suyunun hemen hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Antalya Okul Yemeği Koalisyonu, ücretsiz okul yemeği ve içme suyu konusunda basın açıklaması yaptı.

Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, ücretsiz okul yemeğinin ve içme suyunun hemen hayata geçmesi gerektiğini kaydederek bir açıklama yaptı. Başkan Koç, çocukların sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için beslenmenin temel bir gereksinim olduğunu belirtti.

Koç, “Çocuklarımızın bugünü ve yarını için okul yemeği hemen şimdi!” dedi ve çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için bu hakkın sağlanması gerektiğini belirtti. Ancak ne yazık ki, ülkemiz de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede hala birçok çocuk yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele etmektedir” dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Beslenme, her bireyin sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için temel bir gereksinimdir. Başta çocuklar olmak üzere, yeterli ve dengeli beslenmek herkes için temel bir insan hakkıdır. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için bu hakkın sağlanması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki, ülkemiz de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede hala birçok çocuk yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele etmektedir. Yetersiz beslenme, temiz ve içilebilir suya erişememe ve açlık, çocukların üzerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak olumsuz etkilere neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığını, algılamalarının azaldığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları yaşadıklarını, okul devamsızlık sürelerinin uzadığını ve okul başarılarında azalma olduğunu ortaya koymaktadır.

“KAMU KURUMLARI SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ”

Ülkemizde ilgili politikaların geliştirilmemesi sonucunda ortaya çıkan gelir dağılımındaki eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik, yüksek enflasyon, gıda kalitesizliği ve güvencesizliği neticesinde birçok aile için sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalara erişim zorlaşmıştır. Yüksek enflasyon sebebiyle son yıllarda her üründe olduğu gibi gıda fiyatları da katlanarak artmıştır. DİSK-AR verilerine göre en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu Aralık 2023 itibariyle yüzde 105,5'tir. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması (2023) bulgularına göre en yoksul ailelerde haftada en az iki kere et yiyebilen çocukların oranı %13, aynı sıklıkta balık yiyebilen çocukların oranı ise %2'dir. İPA verilerine göre Ekim 2023 itibariyle okul çağındaki çocukların da en az dörtte birinin okula aç gittiği tahmin edilmektedir. İçerisine sürüklendiğimiz gıda krizinden en çok ve kalıcı şekilde çocuklar etkilenmiştir. Eğitim İzleme Raporu 2023 verilerine göre önceki yıl eğitime kayıtlı olan en az 20 bin öğrenci okulu bırakmıştır. Birçok ülkede çocukların temel günlük beslenmelerine destek olmak için okul yemeği programları uygulanmaktadır. Bu programların okullaşmayı arttırdığı, özellikle kız çocuklarının okullaşmasına olumlu etkisi olduğu, ani ekonomik krizlerin yarattığı şoklarda çocukları okulda tutan bir sosyal destek işlevi gördüğü, yani toplumun en kırılgan kesimlerine bir sosyal koruma ağı olarak işlediği birçok çalışmada ortaya konmuştur. Son yapılan araştırmalar da okul çağındaki çocukların en az yarısının okula aç gittiğini göstermektedir. Çocukların okulu bırakmasının çocuk açlığının artmasına, çocukların okuldan alınmasına, çocuk işçiliğinin artmasına ve erken yaşta evlilikler gibi birçok soruna neden olduğu görülmektedir.
Sonuç olarak, Türkiye'de beslenme yetersizliği sorunu, çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi, sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için elzemdir. Beslenmenin temel bir hak olduğu hatırlanmalı, kamu kurumları sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Anne karnından itibaren özellikle 18 yaşına kadar her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenmeyi sağlamak ilgili kamu kurumlarının sorumluluğundadır. Okul yemeği programları yoluyla okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteğinin kamu kurumlarının politika önceliği olması son derece ivedidir. Ancak takip edilen politikalara bakıldığında okul yemeği programlarının kamu gündeminin dışında bırakıldığı, henüz Şubat 2023'te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmetinin bile ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek geri çekildiği görülmektedir. Öte yandan, Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından yayınlanan 160 sayfalık “Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2028)” belgesinde okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteği yapılacağına dair bir ifade yer almamaktadır.

“ÇOCUKLARIMIZIN BUGÜNÜNE VE GELECEĞİNE SAHİP ÇIKALIM”

Oysa Türkiye'nin 27 Ocak 1995'te onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nde de belirtildiği üzere; “taraf devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu kabul eder. Ulusal durumlarına göre ve olanakları ölçüsünde ebeveynlerine ve çocuğun bakımını üstlenen diğer kişilere, çocuğun bu hakkının uygulanmasında yardımcı olmak amacıyla gerekli önlemleri alır ve gereksinimi olduğu takdirde özellikle beslenme, giyim ve barınma konularında maddi yardım ve destek programları uygularlar”(Madde 27/3). İşte Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmenin bu ilişkin maddesine dayanarak tüm kademelerdeki okullarda eğitim gören bütün çocuklarımıza ayrım yapılmaksızın ücretsiz bir öğün yemek ve temiz su temininin sosyal devletin görevi olduğunu hatırlatıyor ve çocuklarımız başta olmak üzere yoksulluk ile ilişkili olarak “yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamusal destek-dayanışma programı acilen uygulamaya konulmalıdır” diyoruz. Başta hükümet olmak üzere tüm bileşenler, yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk almalı ve devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir. Gıda krizinin derinleştiği bu dönemde biz “Antalya Okul Yemeği Koalisyonu'' olarak tüm bileşenlerimizle birlikte siyasal iktidara, muhalefet partilerine ve ilgili kamu kurumlarına sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın bugününe ve geleceğine sahip çıkalım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan da, 2024 yılında başlatılan Çocuk Hakları ve Refahı Projesi'nin amaçlarıyla bu kampanyanın tam anlamıyla örtüştüğünü söyledi. Sarvan, proje kapsamında, çocukların yoksulluktan çocuk işçiliğine, eğitim sorunlarından ihmal ve istismara, madde bağımlılığından dijital bağımlılığa kadar birçok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Antalya Okul Yemeği Koalisyonu Bileşenleri :

1-Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Antalya Şubesi
2- Antalya Tabip Odası
3- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Antalya Şubesi
4-Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Antalya Şubesi
5- Sağlık Emekçileri Sendikası SES
6-Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi
7- Türk Psikologlar Derneği Antalya Şubesi
8-Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şubesi
9- Akdeniz Kadın Çalışmalarını Destekleme Derneği
10- Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Antalya Şubesi (ZİÇEV) 11-Antalya Down Sendromluları ve Engelliler Derneği
12-Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) 13-Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV)
14-ODTÜ Mezunlar Derneği Antalya Şubesi
15-Akdeniz Aile Sağlığı ve Eğitimi Derneği (ASED)
16-Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği Antalya Şubesi
17-Akdeniz Reklamcılar Derneği
18- Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği
19- Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi
20-Antalya Barosu
21-Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği
22-ANKA Kadın Girişim ve İşletme Kooperatifi
23-Bülent ŞIK Gıda Mühendisi Akademisyen
24- Ayşe Günbey Şerifoğlu
25-Berna Evren
26- Av. Eylem Ülgen
27- Gül Şaldıran 28- Gülsen Aras
29- Meltem Vural
30- Av. Mine Demirezen
31- Dr. Müberra Öztürk Kılıç
32- Özlem Ezgin Altunok
33-Taylan Özgür Tufan

Kaynak: Pirha Haber Ajansı